İş elbiseleri olarak kullanılan baretler vücudun başını koruma amaçlı ortaya çıkmıştır. Çalışan güvenliği açısından son derece önemli bir giysidir. Baretler bir çeşit kask modelidir. Fonksiyonları aynıdır. Başı vurmalara karşı, yukarıdan düşen objelerer karşı, düşme sonucunda baş vurmalarına karşı korur. Hatta yağmura ve soğuğa karşı da koruma özellikleri mevcuttur. Sert bir malzemeden üst kısmı vardır. Baretlerin iç kısmı daha darbeleri yumuşatan malzemelerle kaplanmıştır. Baretlerin üst kısmı başa tam oturmaz. İçindeki kayışlarla başa oturtulur ama kayışlarla baretin üst kısmı arasında boşluk vardır. Ve baretin iç kaplaması darbe emici materyallerdendir. Şantiye gibi iş alanlarında baret takmak zorunludur. Hem çalışanlar hem de ziyaretçiler baretsiz alana giremezler.
İş elbisesi baretler başa kayışlarla oturtulur. Çene altından bir kayışla da sabitlenebilir. Baretin içindeki 4-6 adet baş üstü kayışlarıyla her başa göre ayarlanabilir. Baretin başa tam oturması güvenlik açısından önemlidir. Baretlerin havalandırma delikli modelleri de vardır. Baretin üst kısmında delikler bulunur. Bazı modellerinde bu delikler sabit bazılarında açılıp kapanabilir yapılır. Başa tamamen oturduğu ve uzun süre kaldığı için havalandırma delikleri rahatlatıcı olur. Ayrıca yağmura ve kötü hava şartlarına karşı yağmur kanalı bulunur. Baretin ön kısmı biraz daha öne çıkıktır. Böylece yağmurdan yüzü korur daha rahat çalışmaya imkan sağlar. Ayrıca alın kısmına denk gelen bölümde ter bantları vardır. Sıcak havalarda bedenen çalışan kişilerin terlemeye karşı rahat şekilde çalışmalarını sağlar. Terin yüze inmesini engelleyen alın bölgesinde ter bandıyla daha konfor sağlanır.
Baretlerin farklı modelleri de üretilir. İş güvenliği açısından baretlere başka objelerin eklenebilir olması da düşünülmüştür. Kulakları gürültüden korumak amaçlı kullanılan kulaklık barete takılabilir veya kendinden kulaklıklı baret modelleri yapılmaktadır. Ayrıca bazı iş kolları için üzerine lamba takılmış baretler tercih edilmektedir. Baret lambalı modeller baretin üst orta kısmına monte edilmiş bir lambadan oluşur. Bu lamba pillidir ve ayarlanabilir.
İş elbiseleri olarak baretlerin kullanım amaçları esas olarak yukarıdan düşen ağır cisimlere karşı veya çarpmalardan başı korumaktır. Elektrik çarpların da da baş güvenliği açısından baretler etkilidir. Yanı sıra kötü hava şartlarından, yağmurdan da korur. Baretlerin içine giyilen soğuğa karşı özel şapkalar da üretilmektedir. Yazın yakıcı güneşten vücudun baş ve yüz kısmını korur. Ayrıca kimyasallara ve UV ışınlarına karşı korunmak için de baret takılır. Makinelerle çalışan işçilerin saçlarını da makinelere kapılmaya karşı korur. Baretler çalışılan ortama göre sıcaktan, soğuktan, nemden başı korumaktadır.
İş elbiseleri olan baretle plastik çeşitleri olan abs plastik veya polietilenden üretilir. Yalıtkan malzeme kullanılması güvenlik açısından önemlidir. Baretin dış kabuk kısmı bu dayanıklı malzemelerden yapılır. Kabuğun iç kısmı ise daha farklı darbe emici malzemeler olan köpük veya kauçuktan yapılır. Çeşitli kumaşlar da kullanılabilir. Baretlerin ter bantları sabit veya değiştirilebilir olur. Bunlar deri veya kumaş yapılır. Terleme bantları alın kısmını boydan boya kaplar.
Baretler iş güvenliği açısından önemli bir iş elbisesi ‘dir. Tehlikeli ve güvenlik gerektiren işlerde çalışanlar kullanır. Madenlerde çalışan kişiler için hayati önem taşır. Taş veya kaya düşmelerinden, çarpmalardan başı olabildiğince baretler korur. Ayrıca madenciler için baret lambalı modeller çok kullanışlıdır. İnşaatlarda, şantiyelerde veya tersanelerde çalışanlar da baret kullanmalılar. Yüksekten düşmelere, cisim düşmelerine. Vurmalara karşı başı baretler korur. Ayrıca dış mekanda çalışdığı için hava koşullarına karşı da baretler iyi bir koruma sağlar. Demir-çelik sanayi, endüstri sektörü gibi yerlerde çalışan kişiler için baret takma güvenlik açısından gereklidir. +50 dereceye kadar sıcaklıktan koruyan baretler, UV ışınlarına ve elektrik çarpmalarına karşı da koruma sağlar.
Baretlerin çok farklı hoş renklerde olduğu dikkatimizi çekmiştir. Bu renklere göre çalışan kişilerin statüleri ve işleri belirlenmiş olur.
Sarı renkli baretler işçiler tarafından giyilir. Turuncu renkli olanlar ustabaşları ve teknisyenler kullanır. Mavi baretleri mühendisler ve teknik elemanlar takar. Beyaz baretler üst düzey yöneticiler ve ziyaretçiler içindir. Yeşil baretleri sağlık personeli kullanır. Kırmızı baretler ise Yangınla Mücadele ve Sivil Savunma Ekipleri için üretilir.
Kişisel güvenlik iş elbiseleri ‘nden olan baret kullanımı çalışanlar için hayati önem taşımaktadır. Kesinlikle kullanılmalıdır.